1 feb. 2010

Mirissa

Trivs superbra hos familje. Och hon lagar absolut den GODASTE maten! Och massor. Vi trodde vi sku fa fisk och ris till middag men det va fisken, pumpa i nan sas, okra i nan sas, potatis i chilisas, dal (linsrora) papadam brod osv osv. Sku ha rackt till en hel slakt typ..
Frukosten bestar av nan sorts nudel plattar, kokos linser, kokos sambal, curd (yoghurt) med banan och honung och kaffe eller te. Otroligt gott och mattande. Hon har lovat att lara mej lite singhalesisk matlagning sa jag kan bjuda pa det sen hemma. Mycket godare an indiska masala maten.. :0)

Igar hoppde vi pa bussen mot Matara. Vi skulle ju aka till Lions "presidenten" och traffa barnen.
Efter att vi akt en minut sa hoppade en mamma med 3 flickor in i samma buss. Vi tankte direkt att det maste va dom. Fragade mamman om nan av flickorna heter Tarushi och hon pekade pa den ena. Visade ocksa ett gammalt foto som mamma skickat med. men flickorna ar nog mycket storre nu an pa bilden.
Vi kunde inte prata nat eftersom dom inte kan nan engelska. Vi gick tillsammans fran bussen till huset, pa vagen kom Tarushi fram till mej med en jattefin blomma. Dom e sa otroligt sota.. Och blyga. :0)
Vi drack te hos presidenten och diskuterade lite vad barnen och familjen skulle behova. Nu va det ju sa att dom har alla skolklader och tillbehor nykopta for det nya aret sa dom behovde inget sant. mamman ville renovera sitt kok lite. Sa vi kom fram till att det ar bast att ge hela summan till mamman sa hon far kopa det dom behover lite vartefter. Nya skor sag det ut som att dom behover iaf. Fragade vad flickorna ska bli nar dom blir stora. Hiruni och Tarushi vill bli larare och Sanduni vill bli sjukskoterska. Pa deras fritid gor dom inget annat an studerar. Dom har inga andra intressen. Det ar sa i den srilankanska kulturen om man ar flicka.. efter skolan aker man hem. Inga lekar med kompisar eller sant. Presidenten berattade att han sagt till barnen att om dom inte leser och studerar duktigt sa far dom ingen hjalp fran finland. "they're afraid of me, haha" sa han och log nojt. Nar vi sku aka darifran sa bojde sig flickorna ner mot vara fotter for att tacka oss. Tyckte sa synd om dom. tank om dom sku veta hur slappt vi har det dar hemma. Fragade man nat av dom sa stallde dom sig artigt upp och svarade..

Dom bor bara 1km fran vart boende. Ikvall ska flickornas storebror komma och hamta oss runt 7 tiden och sa ska vi fara hem till dom och ata middag. Lilla Yasas somar vara vardars 11 ariga son kommer med som tolk. Han e jatteduktig pa engelska.

Va just in till Matara med Yasas och hans pappa. Kopte lite smycken som present at flickorna for dom hade ju sin fodelsedag igar. Kopte ocksa en ny skolvaska och en penal at Yasas. :0)

Vi har fatt en granne ocksa. En engelsk kvinna som e standigt full och valdigt hogljudd. Hon tog lite illa upp igar nar familjen forsokte gissa hennes alder. Mamman sa 50 och Yasas sa 60..Hon e 41..Hahaha.. Hon e lite speciell. Men anda helt trevlig. Typisk engelska.

ska ga hem nu och se om vi far lite eftermiddagste eller kaffe och kanske ett dopp i det turkosa vattnet.. :0)

Kramar till alla!!

4 kommentarer:

  1. hej!
    Kollade på kartan så jag vet var ni befinner er.
    Toppen att ni får god mat och tillräckligt. Är du helt återställd från magåkomman nu, Tanja?
    Tänk vad tur ni hade som träffade flickorna på bussen.
    Mackan! Försöker hämta sitaren idag.
    Är -14. Snöade lite igår och inatt. Solen skiner.
    K m

    SvaraRadera
  2. Härligt o läsa att ni ha träffat flickorna <3

    Dom verkar ju va duktiga som studerar men synd att dom int får leka o va barn.....hmmm men de e väl så i den kulturen...

    Ha de så skönt på Sri Lanka! / Maria M.

    SvaraRadera
  3. Hej
    Jag va också o kolla igår på sateliten var ni är så stranden ser jag o husen där så vinka när ni far o simma.Det är bra ide att familjen köper något till köket för det är ju till dem alla.Det är bra att ni lär er matlagningen så kan ni lära oss sen.Det är bra att Tarushi vill bli läkare för såna behövs här i Dalsbruk.
    Hur varmt är där nu?Vi far i lördag till ert o övernattar där.
    h mamma

    SvaraRadera
  4. Låter som det skulle vara en härlig plats som ni är på.De där skulle nog vara nogot för oss me eftersom vi har samma smak på boende och m.m Hoppas att du får din mage i skick..Det är roligt att man kan följa me va ni grejar med.Här händer de inte så mycket mycket snö har vi i alla fall så det är väl att passa på att skida nu när det äntligen har kommit så pass mycke snö.Sköt om er nu å njut av livet.Många kramar Monika

    SvaraRadera